Vid en flyttstädning ska hela bostaden gås igenom noggrant. Det är lätt att glömma små vinklar, vrår och lister, men allt ska göras skinande rent annars finns en risk att du måste åka tillbaka och städa en gång till eller anlita en städfirma.

Vad ska man då tänka på? Jo, vi börjar med köket. Det tar nämligen oftast längst tid. Det är många ytor som ska rengöras i köket, och det kan finnas mycket ingrodd smuts och fett som tar tid att få bort. I köket ska alla synliga ytor rengöras. Detta inkluderar kakel, väggar, skåpsdörrar, lådor, tak och golv. Du ska dock också göra rent i diskhon och avloppet, torka ur alla skåp och lådor, skrubba rent spisen, ugnen, ugnsluckan och diskmaskinen samt rengöra och avfetta fläkten. Har du en spis som kan dras fram ska du dra fram den och göra rent sidorna och bakom spisen. I en flyttstädning av ett kök ingår också att du torka rent kylen och avfrosta frysen.

Nästa rum som också tar lång tid att flyttstäda är badrummet. Här ska du rensa golvbrunnar och vattenlås. Du ska rengöra alla kranar, rör och duschmunstycke. Självklart ingår också att göra rent duschväggarna. Har du ett badkar ska detta också skrubbas rent, både utvändigt och invändigt. Handfat och toalettstol ska torkas av. Skåp och lådor ska tömmas och rengöras. Spegeln ska putsas och till sist ska golv, väggar och tak torkas av.

I alla andra rum – vardagsrum, sovrum, hall och garderober – ska du skrubba bort alla fläckar och göra riktigt rent. Det innefattar golv, väggar och tak samt lister, element och fönster. Sitter det persienner i dina gamla fönster ska dessa också torkas av liksom eluttagen på väggarna och all fast belysning. Glöm inte bort att torka av dörrarna och dörrkarmarna också! Du får heller inte glömma bort att tömma och städa utrymmen som källarförråd, garage och vindsutrymmen.