Flytta ihop eller flytta isärAtt separera från sin sambo är många gånger ett tufft och väl genomtänkt beslut. Att inte längre bo ihop med någon man har haft en nära relation med är påfrestande. Men om du och din sambo har tagit beslutet att det är dags att ni flyttar isär finns det ett par saker som är bra att ha med sig, som att boka flytthjälp hos flyttfirmaistockholmslän.se. I det här inlägget får du mer information om saker som ni behöver tänka på inför att ni ska separera och flytta isär.

Utgå från samboavtalet
När du flyttar ihop med någon är det viktigt att ni sätter er ner och gör ett avtal mellan er två. I avtalet kan det stå beskriver vem som ska ta över bostaden. Om den ena köpte bostaden eller den ena hyrde själv innan sambon flyttade in bör bostaden gå till den personen. Det kan även innefatta hur ni ska fördela möbler, elektronik och inredningsdetaljer om ni i framtiden skulle separera. På så sätt behöver ni inte diskutera lika mycket om ni redan från början har gemensamt bestämt hur ni ska gå tillväga vid en separation.

Tänk också på att läsa på om sambolagen och utgå från det när ni ska flytta isär för att säkerställa att allt går rätt till.

Dela lika
Ett hem är fyllt av möbler och inredningsdetaljer. Många utav dem består av saker ni gemensamt köpt under ert samboskap. Det som är viktigt att tänka på då är att ni ska dela upp det ni gemensamt införskaffat så ni båda får lika mycket. Det är viktigt att ni tänker på att dela så lika som möjligt av bohaget mellan er för att det ska vara schysst mot båda. Många par bråkar om pengar och därför ska ni också tänka på att det ni delar mellan er ska kosta ungefär lika mycket för att minska risken för bråk och irritation. Några exempel på dyrare möbler är säng, soffa och TV-apparat.

Stressa inte
Eftersom det är mycket ni behöver göra för att flytta isär är det viktigt att ni inte stressar. Det är särskilt viktigt att ni tar ett steg tillbaka och låter det ta tid i stunder när separationen känns jobbig. Därför är det viktigt att ni har en sorgeperiod och låter det kännas jobbigt att ni ska flytta isär. Ha inte för bråttom med att exempelvis börja packa eller hitta en ny lägenhet eftersom situationen redan är jobbig som den är. Men så snart som ni känner er redo att ta tag i allt det ni behöver göra ska ni se till att göra det på ett praktiskt och effektivt sätt.